Tejfalussy András honlapja

APLA ( AUTOMATIKUS PSYCHO-LOGIKAI ANALÍZIS )

LEGJOBB DÖNTÉS ( EXPERT CHOICE )


Rólunk / Tevékenységi kör / Referenciák / Elérhetõség / Kezdõoldal / Nyitólap

Elõzményoldal


 

APLA

AUTOMATIKUS PSYCHO-LOGIKAI ANALÍZIS

 

BARÁTSÁG

Tejfalussy Nóra festménye:

http://norihonlap2.atw.hu

 

Köszöntjük Tisztelt Látogató!

I.

A MÉRÉSI ZAVAROKAT KISZÛRÉS CÉLJÁRA IS ALKALMAS APLA SOFTWARE LEHETÕVÉ TESZI A SOKRÉTÛ BONYOLULT FOLYAMATOK OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉSEI KORÁBBINÁL SOKKAL GYORSABB, ÁTFOGÓBB ÉS PONTOSABB ELEMZÉSÉT. NEM CSAK KIMUTATJA A HELYES DÖNTÉST ZAVARÓ HAMIS ÉS/VAGY PONTATLAN INFORMÁCIÓKAT, DE KIMUTATJA A DÖNTÉS RÉSZTVEVÕ EGYES SZEMÉLYEK ESETLEGES ELFOGULTSÁGÁT ÉS/VAGY TUDÁS HIÁNYÁT IS. AUTOMATIKUSAN, A DÖNTÉST ZAVARÓ TÉNYEZÕK ALAPOS KISZÛRÉSÉVEL, FONTOSSÁGI ÉS MEGBÍZHATÓSÁGI RANGSOROLÁSOKAT ÁLLÍT ELÕ, AZ OPTIMALIZÁLT LEHETSÉGES LEGJOBB DÖNTÉSHEZ.

A Biblia sem véletlenül mérlegelteti a mindössze „10 parancsolat”, vagyis tíz törvényi alapkövetelmény szerint az emberek cselekedeteit. Biológiai okból, az érzékszerveinktõl egyidejûleg maximum ennyi, egymástól függetlenül változó környezeti hatásról érkezhet információ az agyunkba. Ennek megfelelõen alakult ki agyunk döntés-optimalizáló programja is. Emiatt, az emberi nyelven megfogalmazott okok és okozatok esetében is, csak a maximum 10 független változós adatbázisokból tudjuk fejben is behatárolni az optimális ok-okozati kapcsolatokat.

E döntés korlátozottság feloldására már nagyon régen feltalálták az ún. „relációs matrix pontozást”. Az a lényege, hogy a témában optimalizálni próbálók a témához tartozó minden egyes vélhetõ és/vagy valós okot és minden egyes vélhetõ és/vagy valós okozatot páronként szembesítenek, és az egyes ok-okozat kapcsolatok általuk vélelmezett mértékét egy adott kapcsolat-erõsségi skálából kiválasztott pontszámmal minõsítik. Az ilyen módon pontszámokkal feltöltött mátrixok soraiban lévõ pontszámokat összegzik, majd rangsorolják a sorösszegeket. Az oszlopokban lévõ pontszámokat szintén összegzik és az oszlopösszegeket is rangsorolják. Ezek után láthatóvá válik, hogy az adott témában pontozást végzõ(k) szerint az egyes okok és okozatok mennyire fontosak, és hogy a témabeli egyes okozatok milyen szoros kapcsolatban lehetnek az egyes okokkal, s az is, hogy a pontozást elvégzõ személy(ek) szerint, a témabeli egyes okok (valószínûleg) mennyire szoros kapcsolatban vannak az egyes okozatokkal. Néhány pontoztatásból a hozzáértések is nyilvánvalóak.

AZ APLA SOFTWARE MÛKÖDÉSÉNEK ELMÉLETI TUDOMÁNYOS MAGYARÁZATA

Szíveskedjenek áttanulmányozni az APLA vektor készítést és kézi kiértékelési útmutatót, és annak alapján próbálják meg a saját témáikban összeállítani a saját apla-vektoraikat, majd próbálják meg önkikérdezéssel feltölteni adatokkal az ezekbõl összeállított mátrixokat, s utána a vektor elemek sorösszegeit kiszámítani, majd a nagyságuk szerinti sorrendbe rendezni. Az APLA PROGRAM ENNÉL SOKKAL BONYOLULTABB MÛVELEKTEKRE IS KÉPES, de Önök már akkor is sokkal jobban fognak dönteni, ha önállóan, a "kézi módszerrel", amit persze hagyományos számítógépes táblázatkezelõ stb. programokkal is támogathatnak, legalább eddig eljutnak!

Példakénti APLA- software alkalmazás 1., Orvosok, természegygyógyászok és betegek optimális kapcsolatba hozásához

APLA ALKALMAZÁSI EGYÜTTMÛKÖDÉSRE JELENTKEZÕ LAP

Együttmûködésre jelentkezéshez konzultációs lehetõség: ujvizforras@freemail.hu, mobil: 06-20-2181408.


Folytatás-1.

Vissza a lap kezdetéhez


ALL RIGHTS RESERVED!

Copyright: Dipl. ing. (Sydo) Tejfalussy András Béla Ferenc, Hungary

E-mail: tudomanyos.rendorseg.pjt@gmail.com